Havermout koekjes

Heerlijke havermout koekjes! Ideaal voor ontbijt, tussendoortje of als koekje bij de thee of koffie! Super snel en simpel te maken! Ik maak ze graag samen met mijn dochter en ze vind het elke keer weer een feestje!

Gezonde havermout koekjes!

Heerlijke havermout koekjes! Ideaal voor ontbijt, tussendoortje of als koekje bij de thee of koffie! Super snel en simpel te maken! Ik maak ze graag samen met mijn dochter en ze vind het elke keer weer een feestje!

Recept:

 • 200 gram haver
 • 2 rijpe bananen
 • 60 ml pindakaas
 • 1/2 theelepel speculaaskruiden en/of kaneel
 • Snufje zout
 • Verwarm de oven voor op 190 graden
 • Pureer de banen in een kom met een vork.
 • Voeg de pindakaas, dadels, kaneel, zout toe en meng opnieuw.
 • Roer de havermout erdoor.
 • Schep met een kleine ijsschep 12 deegballen op elke bakplaat en verdeel ze gelijkmatig.
 • Maak de balletjes plat met een lepel of met je vingers.
 • Bak 20 minuten of tot ze overal lichtbruin zijn.

Tip!

Je kan ook wat stukjes dadel toevoegen als je iets zoetere koekjes wil. Smullen maar!

Wat is er nou zo gezond aan deze koekjes! Er zit aardig wat havermout in. Havermout heeft meerdere positieve gezondheidseffecten zoals:

 • Het verlaagd de cholesterolgehalte. Doordat havermout zoveel oplosbare vezels bevat, kan het lekker opzwellen en houdt het de maag lang ‘vol’.
 • De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen, zodat er geen snelle piek ontstaat in het bloedglucosegehalte en de energie langzaam wordt afgegeven aan het bloed.
 • Er zijn aanwijzingen dat de vezels in havermout de insulinegevoeligheid verbetert en dat is gunstig voor het op peil houden van de bloedglucosespiegels. Van nature is haver glutenvrij en daarmee een goede keuze voor mensen die minder gluten willen binnenkrijgen omdat ze daar gevoelig voor zijn.

Let op! Mensen die bijv. bekend zijn met coeliakie moeten hier mee oppassen! Haver word vaak besmet met gluten in de fabriek daar kunnen ze in aanraking komen met gluten. Wees hier dus op bedacht!

Havermout bevat antioxidanten
Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schade van buitenaf, of tegen schadelijke producten die bij de stofwisseling ontstaan. In bijna alle ‘natuurlijke’ producten, zoals groenten, fruit en noten, komen antioxidanten voor.

Het kan het risico op astma in de jeugd verlagen
Astma is de vaakst voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Het is een ontstekingsziekte van de luchtwegen Hoewel niet alle kinderen dezelfde symptomen ervaren, hebben veel van hen last van steeds terugkerende hoest, piepende ademhaling en ademtekort. Veel onderzoekers geloven dat het risico op het ontwikkelen van astma en andere allergische aandoeningen kan toenemen als kinderen al vroeg aan vast voedsel beginnen. Onderzoek wijst echter uit dat dit niet voor alle soorten voeding geldt. Een vroege introductie van haver zou bijvoorbeeld juist bescherming bieden.

Gerelateerde recepten

Bekijk ook eens deze recepten.

Spelt Pancakes

Wie is er nu niet gek op pancakes? Ideaal als ontbijt of voor een heerlijke lunch. Snel en makkelijk gemaakt met slechts een paar ingrediƫnten. Dit recept is vega en lactose vrij! Maak het helemaal compleet met zelfgemaakte verse Chocolade pasta, vers fruit en je dag kan niet meer stuk!

Lees verder

Apple pie Smoothie

de geur van appeltaart! wie kent het niet.. maar we weten allemaal hoe lekker ook dat dit niet de gezondste keuze is. daar heb ik wat op gevonden! de Apple pie smoothie!

Lees verder

Heerlijke Pompoensoep!

Een pompoen; wanneer men hieraan denkt zal hij waarschijnlijk meteen denken aan de grote oranje dingen met griezelige vormen eruit gesneden. Dit is niet helemaal terecht; een pompoen heeft niet alleen een decoratieve functie zoals bij Halloween. Pompoen leent zich ook perfect als ingrediƫnt voor maaltijden of in dit geval als soep. Pompoensoep is een heerlijke herfstachtige soep die goed dienst doet als maaltijdsoep of als bijgerecht. De smaak van pompoensoep is erg uitgesproken maar in de regel lust iedereen het en het is goed te combineren met andere soorten groenten.

Lees verder