28 juli 2021 - Geschreven door Kelly

Leveroverbelasting

Ultraprocessed food ofwel: hoog industrieel bewerkt voedsel word gekenmerkt door goedkope basisingredienten die intensief industrieel zijn bewerkt met veel industriële vetten, suikers en additive maar weinig nutriënten en vezels bevatten. Het gebruik van bewerkt voedsel neemt wereldwijd toe en blijft groeien, dit soort bewerkt voedsel blijkt verantwoordelijk te zijn voor o.a. Gewichtstoename, laaggradige chronische ontstekingen en veel chronische ziekten (m’n welvaartsziekten) van deze tijd.

Leveroverbelasting en detox

Ultraprocessed food ofwel: hoog industrieel bewerkt voedsel word gekenmerkt door goedkope basisingredienten die intensief industrieel zijn bewerkt met veel industriële vetten, suikers en additives maar weinig nutriënten en vezels bevatten.

Het gebruik van bewerkt voedsel neemt wereldwijd toe en blijft groeien, dit soort bewerkt voedsel blijkt verantwoordelijk te zijn voor o.a. Gewichtstoename, laaggradige chronische ontstekingen en veel chronische ziekten (m’n welvaartsziekten) van deze tijd.

Veel chemische stoffen uit onze leefomgeving en voedsel blijven affiniteit met ons vetweefsel te hebben en worden er dan ook in opgeslagen een deel van deze stoffen behoort tot de obesogenen en is een hormoon verstorende proinflammatoir. De lever heeft de functie om veelal van deze toxische/belastende stoffen af te breken. In de huidige tijd heeft onze lever het al erg zwaar door steeds meer toename van toxische stoffen. o.a. door bijvoorbeeld medicatie gebruik: bij frequent pcm gebruik waardoor de lever extra hard moet werken om dit af te breken. Bij een ingewikkeld proces ontstaan bij het afbreken van deze schadelijke stoffen in de lever het giftige stofje NAPQI dit stofje rooft in rap tempo het stofje gluthation weg. Glutathion is een van de belangrijkste antioxidant om de levercellen tegen oxidatieve stress te beschermen.
Hierdoor moet de lever dus nog harder werken en heeft je lichaam meer gluthation nodig om dit te compenseren.

Het gevolg is dat de chemische stoffen blijven hangen in het systeem en dat de toxische belasting word voortgezet met ziekten tot gevolg.
Tot slot eten heel veel mensen overmatig veel ultraprocessen food met o.a. resten van pesiciden, additieven en kunstmatige zoetstoffen die eveneens de lever belasten.

Wat kan je nu doen om je lever te ondersteunen?
Vermijd ultraprocessed food.
Vermijd geraffineerde suikers
Kies zo veel mogelijk voor biologische groenten en fruit dit geld ook voor vlees en vis.
Kies ook eens voor een Keto – detox
Kies voor lever ondersteunende voeding/supplementen.

Vermijd ultraprocessen food: zorg voor zo puur mogelijk eten zonder toevoegingen er in.
Geen voorverpakt voedsel, opwarmmaaltijden of vlees en vis in de supermarkt. Hierin vind je vaak veel additieven die niet nodig zijn voor ons lichaam maar nodig zijn om bijvoorbeeld het vlees langer houdbaar te houden de kleur en geur goed te houden. Biochemisch gezien voegt dit niets toe aan onze cellen/lichaam.

Vermijd geraffineerde suikers
Probeer zo min mogelijk (het liefst geen) frisdranken te drinken. Deze dranken zitten vaak bomvol bewerkte suikers die wij niet nodig hebben en alleen maar zorgen voor grote pieken en dalen in onze glucosespiegel. Het suiker waar ons lichaam niets meer kan word opgeslagen in vetweefsel. Vermijd koek, snoep, taart enz.

Kies zo veel mogelijk biologisch groenten en fruit
Biologisch groenten en fruit word aanzienlijk minder pesticiden en kunstmest gebruikt. Hierdoor zorg je ervoor dat je lichaam en m.n. je lever minder hard hoeft te werken om al deze toxische stoffen af te breken waardoor je lichaam kan doen wat het hoort te doen.

Kies ook eens voor een Keto- Detox.
Een Keto – Detox kan zeer effectief zijn bij veel mensen om af te vallen en om toxische … uit je lichaam te verwijderen. Let wel ben je ernstig ziek of afwijkingen aan bijvoorbeeld je nieren zorg dan dat je dit altijd doet met professionele begeleiding

Kies voor lever ondersteunende voeding/supplementen
Veel voeding met een bittere smaak zoals bijvoorbeeld; witlof, spruitjes, uien en knoflook zijn lever ondersteunend maar ook voeding met en goede percentage omega 3 en 6. bijvoorbeeld fijngemalen lijnzaad, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie kunnen mogelijk zorgen voor een gezonde lever. Maar ook kleine hoeveelheden verzadigd vet in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie houden de lever mogelijk in balans. Net als bittere voeding, activeren vetten de afgifte van gal in de darmen.

Je kan bijvoorbeeld Maria distel in zetten om de lever te ondersteunen maar ook kurkuma, Chlorella en artisjok.
Kurkuma kan je zowel in suppletie vorm als in kruiden toevoegen aan je routine. Chlorella kan je gemakkelijk toevoegen in bijvoorbeeld smoothies maar ook deze kan je in pilvorm krijgen.

In onderstaande lijst vind je terug welke groenten/fruit een hoof of laag risico hebben van bestrijdingsmiddelen
Zo kun je bijvoorbeeld overwegen om de groenten en fruit met een laag risico niet of met mindere maten biologisch te kiezen of andere juist wel.

Hoog risico bestrijdingsmiddelen                           Laag risico bestrijdingsmiddelen
aardbeien                                                                                   Mais
spinazie                                                                                       Avocado
Nectarines                                                                                  Ananas
Appels                                                                                         Kool
perziken                                                                                      Uien
peren                                                                                           Papaja
Kersen                                                                                         asperges
druiven                                                                                        Mango