Het is April de paardenbloemen zie je overal bloeien, in de tuin, langs de weg en in het weiland.
Sommige mensen zien het als onkruid en weten niet hoe snel ze het weg moeten halen.. eerlijk is eerlijk dat dacht ik tot verkort ook. Nu weet ik hoe mooi, krachtig en veelzijdig dit plantje is. Zonde om deze kennis niet met jullie te delen.
Paardenbloem ( Taraxacum officinale; afkomstig van het Griekse ”taraxis” (oogziekten) en ”akeomai” (”genezen”) doelend op het gebruik bij oogaandoeningen).
een paar kleine weetjes:
- paardenbloemen werden in de 2e wereldoorlog aanbevolen als voedsel
- Bock (1498 – 1554) omschrijft paardenbloem als urinedrijvend; in de 16e eeuw is het erkend als geneesmiddel (vandaar ook het ”officinale”).
- van de gebrande wortel word koffiesurrogaat gemaakt.
Vanaf april tot mei bloeien de paardenbloemen als je deze plukt kan je er bijvoorbeeld thee van zetten.
bekend is dat paardenbloem diuretisch (urinedrijvend vooral het blad), eetlustbevorderend, de spijsvertering bevorderd, bloedzuiverend en ontgiftend is. tevens kan het helpen je borstvoedingproductie te stimuleren.
Je kan het kopen bij bijvoorbeeld bij Jocob Hooy, de Tuinen en vele andere aanbieders maar waarom kopen als het gewoon in je achtertuin groeit? Let er wel even op dat je het niet langs drukke wegen of veldjes plukt waar bijvoorbeeld honden uitgelaten worden.
Paardenbloem thee: Pluk de bloeiende paardenbloem (bloem en blad) en spoel ze goed af onder stromend water. Haal de bloem los van de steel en doe dit ook met het blad (de steel geeft namelijk een bittere smaak en dat vinden de meeste mensen niet erg lekker.) Zet een theepot met kokend water klaar en doe de bloem(en) en bladeren in de theepot. Laat het geheel 7 minuten trekken en haal dan de bloemen en bladeren uit de thee. Ga er goed voor zitten en geniet van je kopje thee!
Bij normaal gebruik worden er geen bijwerkingen aangegeven. Ook is er geen acute of chronische toxiciteit vastgesteld.
(Bron: groot handboek geneeskrachtige planten 11e druk; Dr. Geert Verhelst).