25 juli 2021 - Geschreven door Kelly

Hooikoorts; wat kan je er tegen doen?

HATSJIEEE!!
Voor sommige kan het dan ook heel ongemakkelijk voelen. Vele van jullie zullen het herkennen, voorjaar, zomer en jij of je vriend(in) loopt de hele dag te snotteren en met rode jeukende ogen. Hooikoorts. Heel vervelend zeker in deze tijd nu iedereen nogal gefixeerd is op elke kuchtje of een nies. 

HATSJIEEE!!
Voor sommige kan het dan ook heel ongemakkelijk voelen. Vele van jullie zullen het herkennen, voorjaar, zomer en jij of je vriend(in) loopt de hele dag te snotteren en met rode jeukende ogen. Hooikoorts. Heel vervelend zeker in deze tijd nu iedereen nogal gefixeerd is op elke kuchtje of een nies. 

In de lente en zomer staan veel grassen, planten en bomen in bloei, waardoor er veel pollen in de lucht zijn. Het hooikoortsseizoen duurt daarom van februari tot en met augustus. Hoe lang en hoe ernstig men klachten ervaart, verschilt erg per persoon. Op zonnige dagen en bij veel wind verspreidt het stuifmeel zich het meest, wat hooikoortsklachten kan verergeren.

Wat is hooikoorts nu precies?

Bij hooikoorts patiënten is de antioxidant status verlaagd en het immuunsysteem overactief. Hooikoortsklachten worden veroorzaakt door het vrijkomen van histamine vanuit de mestcellen in ons lichaam. Histamine is een lichaamseigen stof die vreemde stoffen die het lichaam binnenkomen bestrijdt. Zo speelt histamine een belangrijke rol in het afweersysteem, echter kan een teveel aan histamine een negatieve reactie teweegbrengen. Door overactiviteit van het immuunsysteem wordt er via het neus- en/of oogslijmvlies meer histamine afgescheiden ter bestrijding van allergenen. Het slijmvlies wordt dikker en er wordt meer slijm aangemaakt, met alle irritaties van dien.

Maar er valt een hele hoop aan te doen! 

De bekendste optie is naar de huisarts gaan en een recept vragen door desloratadine of een goede neusspray zoals mometason. Voor sommige mensen is dit een prima oplossing en zijn ze er ook goed mee geholpen. 

Maar er zijn ook mensen waarbij het onvoldoende helpt of er een hoop bijwerkingen van hebben. Deze medicatie werkt namelijk in op het centrale zenuwstelsel en kunnen bijwerkingen als maagdarmklachten, droge mond, vermoeidheid, sufheid, duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken. Bij mensen die Nasaal bijvoorbeeld mometason gebruiken kan het soms lijden tot neusbloedingen, irritatie van de neus, keel irritatie en soms zelfs lijden tot een infectie van de bovenste luchtwegen (10% van de gemelde bijwerkingen). Let zeker op bij vrouwen die zwanger zijn en mometason! Bij dierstudies is gebleken dat het gevaarlijk kan zijn klik hier Daarom willen veel mensen het liever op een andere manier wil verhelpen. 

Dat kan! Onze immuniteit bevindt zich grotendeels in de darmen. Door het ondersteunen van het darmmicrobioom en het darmslijmvlies te herstellen, kan het immuunsysteem worden versterkt en daarmee ook de immuniteitsfunctie van het longepitheel en het neus- en keelslijmvlies. De darmbacteriën zijn dus van groot belang voor een sterk immuunsysteem en stimuleren het zelfgenezend vermogen van het lichaam om allergische reacties te bestrijden. Inname van probiotica zorgt voor de juiste balans in de darmbacteriën. Begin tijdig vóór het hooikoortsseizoen met ondersteuning van de darmen en het immuunsysteem.

Hooikoorts symptomen kunnen verward worden met de symptomen van corona. Bij twijfel over de oorzaak tussen hooikoorts of corona raadpleeg een (huis)arts. 

Onder andere door onderstaande voedingsadviezen in acht te nemen kunnen je klachten al sterk verminderen! 

Voedingsadviezen: 

  • Beperk tijdelijk histaminerijke enhistamine vrijmakende voeding zoals chocola, varkensvlees, spinazie, oude kaas, droge worst, bier, rode wijn, kruiden en specerijen, drop, E-nummers, gistextract, noten, zaden, schaal- en schelpdieren, vis, tomaat, kiwi, aardbei, avocado
  • Hanteer een voedingspatroon rijk aan flavonoïden, zoals rode vruchten, blauwe druiven, paprika, ui, appels, peren, broccoli, citrusfruit en groene thee
  • Optimaliseer de darmflora met probiotische voeding. 

Je kan o.a. door het gebruikt van vitamine C, ribes nigrum, spirulina en L-glutamine hooikoorts klachten verminderen.